Blog 3 Geluk bij een…
“Verdorie, mislukt!” En dan… uithuilen en opnieuw beginnen. Meestal gaat het zo. De plank die te kort is afgezaagd, de tosti die is verbrand, de waterleiding in de kelder die springt. Er zullen weinig mensen zijn die bij dat laatste zeggen: “Mooi, een gratis zwembad in mijn souterrain.”
Zoals ik in mijn vorige blog vertelde dat er ook bij het platenpersen wel eens wat mis kan gaan – het gaatje niet goed in het midden bv – zo kan een mislukking bij het platenpersen ook leiden tot een geluk. Denk hierbij aan opnames die verkeerd op de plaat komen. Een nummer wat nog niet goed is afgemixt, een nummer waarvan de artiest had bedacht dat hij dat nog wel even (of voor eeuwig) op de plank zou laten liggen. Ook bij het persen zelf kunnen er dingen mis gaan. Dat kant A nummers van de ene artiest bevat en kant B nummers van de andere artiest. Terwijl dat absoluut niet de bedoeling was.
Wanneer zoiets op tijd wordt ontdekt is er niet zoveel aan de hand. Maar wat als de platen inmiddels zijn gedistribueerd of misschien zelfs al zijn verkocht. Dan wordt de boel teruggehaald. Anders dan bij marsen die mogelijk stukjes plastic bevatten, wordt hier bij platen minder snel gehoor aan gegeven. Het komt ook niet in de krant: “Heeft u die plaat gekocht met serienummer zoveel en houdbaarheidsdatum zoveel, deze kan mogelijk verkeerde opnames bevatten, die bij veelvuldige inname schade kunnen toebrengen aan uw gezondheid.” Achterhaal als verkoper maar eens welke klanten de plaat hebben gekocht. En hoe kan de distributeur controleren of jij al de platen die je nog wel had, daadwerkelijk hebt teruggestuurd?
Waarom zou je ze niet terugsturen, vraag je je misschien af. Ze zijn immers mislukt. Een mispersing zoals dat heet. Weet je waarom niet? Sommige mispersingen zijn of worden waanzinnig veel waard. Wat te denken van The Freewheelin’ Bob Dylan. Toen de plaat bijna klaar was, werden 4 nummers vervangen. Er zijn een aantal exemplaren van die eerste versie toch in omloop gekomen. Kassa! Van Yesterday en Today van de Beatles is geen sprake van een mispersing. Wel verschil van mening over de gepastheid van de foto op de hoes. Daar waren ze voor de verkoop niet uit en de plaat ging een aantal maal over de toonbank. Men bedacht zich toch en het exemplaar wat de meesten van jullie kennen, kreeg een andere hoes. Van het slagersvak de koffer in (vast een idee van Paul). Dat die op het eerste cover met een stuk vlees op zijn schoot zit, maakt het misschien nog wel meer bijzonder. Maar dat is mijn idee 😊
Dus droom ik soms dat The Good Hand waanzinnig doorbreekt en dat er – per ongeluk – een keer tien Bad Hands worden geperst. Want mislukt in platenland betekent heel soms erg veel geluk in je portemonnee.